Tulosta tämä sivu

Mannerheim-ristin ritarit

Takaisin listaukseen

Seuraava ritari

Edellinen ritari

LAITINEN Kaarlo Kullervo
83
LAITINEN Kaarlo Kullervo 83

Metsätyömies, ylikersantti.
Syntyi 15.4.1920 Nilsiässä, kaatui 16.10.1944 Juoksengissa, haudattu Kuopion sankarihautaan.
Ritari 83, 23.8.1942, kersantti, joukkueenvarajohtaja 1./JR 8.
Vanhemmat maatyömies August Laitinen ja Eeva Heiskanen, Puoliso Taimi Maria Tiilikainen myöhemmin Holopainen.
Lapset Kaija Anneli (1945) Salomaa tehdastyöntekijä Hallstahammar Ruotsi.

 

Kansakoulu, varusmies JvKoulK 6 1940–42.

Jatkosota: taistelulähetti, ryhmänjohtaja ja joukkueenvarajohtaja JR 8 1941–44, Saarivaara, Jänisjoki, Lunkula, Mantsi, Veskelys, Tsalkki, Prääsä, Pyhäjärvi, Petroskoi, Gora, Pertjärvi, Särkijärvi, Vitele, Käsnäselkä, Loimola, pohjoisrintama.

Maanviljelijä ja metsätyömies kotitilalla Nilsiässä.

Alikersantti 7.10.1941, kersantti 18.1.1942, ylikersantti 6.12.1943.
MR 2, VR 4 mk, VM 1, VM 2.

”Ylipäällikkö on pvm:llä 23.8.42 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi kersantti Kaarlo Kullervo Laitisen.

Kersantti Laitinen on sodan alusta lähtien toiminut taistelulähettinä ja ryhmänjohtajana. Hän on osoittanut erinomaista taitoa ja kylmäverisyyttä useissa vaikeissa tilanteissa kunnostautuen erikoisesti konepistoolin näppäränä ja tehokkaana käyttäjänä. Kersantti Laitisen kylmäverisyydestä mainittakoon, että kerran pimeän aikana vihollisen politrukin hyökätessä pistin kädessä hänen kimppuunsa, tuhosi hän syntyneessä käsikähmässä tämän hänen omalla pistimellään, koska tilanne ei sillä kertaa sallinut ampumista. Lukemattomilla partioretkillä kersantti Laitinen on partioineen aiheuttanut viholliselle huomattavia menetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina. Tuhotessaan kerran vihollisen konekiväärikorsua, joka pystyi tulellaan hallitsemaan maastoa neljään suuntaan, osoitti hän jälleen kylmäverisyyttään etenemällä suoraan kohti erästä ampuma-aukkoa, tuhosi konepistoolillaan konekivääriampujan ja sitten kasapanoksella korsuun sulloutuneen parikymmenmiehisen vihollisosaston. Kaikissa toiminnoissaan kersantti Laitinen on osoittanut ripeyttä ja ehdotonta päättäväisyyttä antamatta vastuksien ja vaarojen estää saamansa tehtävän suoritusta.”

Seuraava ritari

Edellinen ritari

Takaisin listaukseen


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä