Tulosta tämä sivu

Mannerheim-ristin ritarit

Takaisin listaukseen

Seuraava ritari

Edellinen ritari

KORPI Erkki Matias
125
KORPI Erkki Matias 125

Maanviljelijä, kersantti.
Syntyi 26.2.1920 Pirkkalassa, kuoli 6.5.1988 Pirkkalassa, haudattu Pirkkalaan.
Ritari 125, 21.11.1943, sotamies, konepistoolimies JääkJ/II/JR 7.
Vanhemmat maanviljelijä Iivari Korpi ja Aino Emilia Ylinen. Puoliso Sylvi Marjatta Soravuori k 2014. Lapset Aini Anja Orvokki (1951) Kannisto emäntä Pirkkala.

 

Kansakoulu, varusmies JvKoulK 3, JR 20, 6.Pr ja 7.Pr 1940–42.

Jatkosota: konepistoolimies JR 7 1941–44, Tyrjä, Laatokan luoteispuoli, Aleksandrovka, Valkeasaari, Siiranmäki, Äyräpää, haavoittui 23.6.1944 Äyräpäässä, kotiutettu 30.11.1944.

Maanviljelijä kotitilalla Pirkkalassa vuoteen 1982.

Tampereen Reservinaliupseerien jäsen 1950–88 ja kerhon Ruutiukkojen jäsen 1980–88, Sotainvalidien Veljesliiton Pirkkalan osaston jäsen, johtokunnan jäsen 1955–88, Maataloustuottajain Pirkkalan yhdistyksen johtokunnan jäsen 1960–88, Pirkkalan Sotaveteraanien ja Savon Prikaatin Killan jäsen.

Alikersantti 14.6.1945, kersantti 4.6.1968.
MR 2, VM 2, Js mm.

”Ylipäällikkö on pvm:llä 21.11.43 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi sotamies Erkki Matias Korven.

Sotamies Korpi on sodan alusta alkaen toiminut jääkärijoukkueessa konepistooliampujana ja on hän osoittanut suurta rohkeutta ja kylmäverisyyttä kaikissa tilanteissa, joista mainittakoon: Tyrjän taistelujen aikana sotamies Korpi valtasi yksin vihollisen eräällä kukkulalla sijainneen konekiväärin, käänsi sen vihollista vastaan ja siten voimakkaasti tuki joukkueensa muita miehiä, jotka näin sotamies Korven ratkaisevan ja ripeän toiminnan vuoksi saivat tappioitta haltuunsa ylivoimaisen vihollisen miehittämän kukkulan. Kerran oli konetuliasein varustettu vihollinen pureutunut joukkojemme selustaan, jossa se tehokkaasti häiritsi huoltoliikennettä. Sotamies Korpi sai tällöin muutaman toverinsa kanssa tehtäväksi vihollisen tuhoamisen. Taitavasti edettyään partio pääsi lähelle vihollispesäkettä ja sotamies Korven tarkalla konepistoolitulella tuhottiin vihollinen viimeiseen mieheen. Huuhanmäen valtauksen aikana oli sotamies Korvelle yhdessä erään toverinsa kanssa uskottu Lahdenpohjaan vievän maantien varmistus. Noin 50-miehisen vihollisosaston oli onnistunut kiertää joukkojemme selustaan, mutta sotamies Korpi huomasi ajoissa vaaran, avasi tulen ylivoimaista vihollista vastaan, ja tuhosi suurimmaksi osaksi sen saaden haltuunsa mm. muutamia vihollisosastolla olleita ratsuhevosia. Niinsanottua Ojasen bunkkeria tuhottaessa oli sotamies Korpi varmimpana ja rohkeimpana miehenä pantu varmistamaan vihollisen taaimmista asemista johtavaa yhdyshautaa. Tällöin sotamies Korpi yksinään pidätti moninverroin ylivoimaista vihollista siksi, kunnes muut olivat ehtineet suorittaa räjäytyksen panostamistoimenpiteet. Viimeisenä miehenä sotamies Korpi sitten vetäytyi omalle puolelle. Taistelutekojensa ja vaatimattoman luonteensa vuoksi sotamies Korvella on tunnustettu asema joukkueessaan.”

Seuraava ritari

Edellinen ritari

Takaisin listaukseen


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä